Als een nieuwe collega aan het team wordt toegevoegd merk je dat niets logisch is bij een bedrijf. Van ‘waar liggen pennen?’ tot ‘hoe maak ik een digitaal dossier aan?’: alles moet besproken worden. Een onderwerp dat daardoor ook weer eens uitgebreid ter sprake kwam was ‘welke kleding dragen we?’. Altijd lastig. Op de laatste beurs voor de uitvaartbranche stonden weer vele leveranciers van bedrijfskleding voor ons vakgebied. Op dat gebied kun je alle kanten op. Sommige kledingbedrijven voorzien vast ook veel stewardessen van hun kostuums (ik zag precies dezelfde shawltjes), anderen vinden dat kleding vooral een ‘warme uitstraling’ moet hebben en gaan voor kleuren als paars en groen en menige kledingleverancier vindt dat we vooral in nogal vormeloze grijze pakjes van onkreukbaar materiaal moeten werken. Wij vonden het allemaal niks. Maar wat dan wel?
Wat ons betreft is er qua kleding een verschil tussen de dagen vóór de uitvaart en de dag van de crematie of begrafenis zelf. Op de dag van de melding van het overlijden en de dagen erna komen wij in nette vrijetijdskleding bij de naasten thuis. We willen ook in dat opzicht niet afstandelijk of afschrikwekkend overkomen door branchekostuums te dragen. Op de dag van de uitvaart is het belangrijk dat mensen ons herkennen als de uitvaartbegeleider. De gasten van de naasten hebben immers vaak vragen en zij moeten meteen kunnen zien bij wie zij terecht kunnen. Daarnaast is de dag van het afscheid een heel bijzondere dag. Een dag om ook als uitvaartbegeleider te tonen dat je respect hebt voor de overledene, diens naasten en de gasten van die naasten. Om die reden dragen we op de dag van de uitvaart meer formele kleding en dragen we ook nog een badge waardoor we extra herkenbaar zijn als aanspreekpunt.
Het is een kwestie van smaak en daarover valt niet te twisten maar Veronic was blij dat ze met haar eigen kleding – aangevuld met wat pakken voor de dag van de uitvaart – voorlopig vooruit kan…..
Comments