top of page
  • Foto van schrijverJager Uitvaartbegeleiding

Opbaren zonder koeling

Van de mensen die afscheid moeten nemen van een dierbare kiest ongeveer de helft van de naasten voor een opbaring thuis. Als mensen niet voor een thuisopbaring kiezen wordt de overledene vaak overgebracht naar ons Huize Hofvliet. Ook daar kunnen mensen zo lang en zo vaak als ze willen op bezoek komen in een heel huiselijke omgeving. Een andere mogelijkheid voor opbaring is bijvoorbeeld Uitvaartcentrum Kranenburg. Ook andere locaties dan een uitvaartcentrum zijn mogelijk; er zijn geen wettelijke regels voor de opbaring van een overledene; dat mag overal. Ook in de kantine van de voetbalvereniging, als die vereniging daar tenminste akkoord mee gaat.

Koeling

Als een overledene thuis wordt opgebaard wordt er een koeling onder het lichaam gelegd om ervoor te zorgen dat de conditie van het lichaam goed blijft. Dat kan een koeling op een matras zijn, waardoor iemand op bed kan blijven liggen, of een koeling voor onder de kist. Hoewel naasten bewust voor een thuisopbaring kiezen vinden veel mensen het ook wel een beetje spannend. We doen er alles aan om de conditie van het lichaam te bewaken maar er kunnen kleine veranderingen zoals verkleuringen optreden en dat brengt voor naasten vaak toch enige schrik met zich mee. Daarnaast werkt de koeling niet onafgebroken; die slaat aan- en af. Soms schrikken mensen daarvan; ze zijn als ze de koeling niet meer horen bang dat die niet naar behoren werkt en als die weer aanslaat schrikken ze van het geluid dat er ineens weer is. Een nadeel van een koeling is ook dat de overledene daardoor wel erg koud aanvoelt.

Lichte balseming

Sinds de wijziging op de Wet op de Lijkbezorging in 2010 is het ook mogelijk om zonder koeling op te baren. Er is dan een tijdelijke balseming nodig. Door de balseming verandert het lichaam de eerste 10 dagen na de behandeling niet. Het geeft voor de naasten rust dat ze niet bang hoeven zijn voor veranderingen van het lichaam. Omdat er geen koeling meer nodig is, is er geen sprake van storend geluid of het ineens ontbreken daarvan. En zonder koeling wordt de overledene veel minder koud dan met. Een balseming kan thuis plaatsvinden of in een ziekenhuis of verzorgingshuis.

Nieuwste ontwikkelingen

Bij het schrijven van dit stukje bedacht ik me geregeld dat de dood en alles wat daarmee te maken heeft een confronterend onderwerp is. Ik vraag me vaak, zeker als het gaat om zoiets expliciets als de opbaring, zelfs af ‘willen mensen dit wel weten?’. Aan de andere kant vind ik het mijn plicht u op de hoogte te houden van de nieuwste ontwikkelingen zodat u bewuste keuzes kunt blijven maken. Maar ik wens u allen vooral toe dat u er nog heel lang niets mee te maken krijgt……

Comments


bottom of page