top of page
  • Foto van schrijverJager Uitvaartbegeleiding

Bloemen

Bij veel uitvaarten worden bloemen meegenomen. Bloemen zijn een teken van genegenheid en daardoor heel fijn om mee te nemen naar een afscheid. Het geven van de bloemen is een ritueel op zich en bij de samenkomst zijn de bloemen een mooi gezicht rond de baar, maar wat doe je er na die tijd mee? Op een graf liggen de boeketten mooi, maar na een crematie worden de bloemen meestal ergens op een plateau gelegd waar niemand er nog naar kijkt terwijl ze veel geld hebben gekost. En voor bloemen geldt altijd dat het gaat om een ontzettend milieubelastende productie.


Er zijn manieren om rouwbloemen een langdurigere bestemming te geven. In de eerste plaats zou je kunnen streven naar minder bloemen door je gasten te vragen een enkele bloem mee te nemen. Na het afscheid zou je de bloemen kunnen laten drogen of kunnen vereeuwigen in een frame of vaas. Mooie voorbeelden hiervoor vind je op www.fieldofhope.nl. Mensen vinden het vaak een raar idee om de bloemstukken mee naar huis te nemen, maar als je ze uit het boeket haalt en in vaasjes zet is dat juist heel mooi.


Wilfriede, een van mijn collega’s, vertelde dat naasten laatst op het idee kwamen om iedereen een bloem uit de rouwboeketten mee te geven naar huis. Daar waren hun gasten blij mee. Ik denk dat er heel wat mensen nog dagenlang een mooie bloem op een vaasje hebben gehad. Een liefdevolle gedachte toch?


Vergeet in ieder geval niet om wat foto’s te (laten) maken van de bloemen. Zo kun je er in ieder geval later nog eens naar kijken.

Comments


bottom of page